Co kryje się pod pojęciem zbilansowanej diety? Oczywiście sposób żywienia, który pokrywa zapotrzebowanie organizmu na wszystkie składniki odżywcze.
Co kryje się pod pojęciem zbilansowanej diety? Oczywiście sposób żywienia, który pokrywa zapotrzebowanie organizmu na wszystkie składniki odżywcze. Najważniejszym aspektem jest to, że nasza dieta powinna być skomponowana w sposób indywidualny, uwzględniający stan naszego zdrowia, wiek, prowadzony tryb życia, rodzaj uprawianej aktywności fizycznej a także wszelkie potrzeby, które powinny być zaspokojone. Dieta zbilansowana, to dieta, która nie nakłada jakiegokolwiek rygoru na nasze nawyki żywieniowe. Jej zadaniem jest dostarczenie wszystkich niezbędnych składników, dzięki którym nasz organizm będzie prawidłowo funkcjonować. W tym modelu żywieniowym nie ma żadnych ograniczeń czasowych. Dieta zbilansowana jest bezterminowa. Stosując ten tryb odżywiania i dodatkowo eliminując niezdrowe składniki żywności, korzystnie wpłyniemy na stan naszego samopoczucia oraz przyczynimy się do zmniejszenia ryzyka chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, nadciśnienie czy też nadwaga i otyłość.
Jakie są zasady diety zbilansowanej?
Wprowadzając zbilansowaną dietę w nasze życie, powinniśmy pamiętać o kilku zasadach, które pomogą osiągnąć nam wyznaczone cele. Pierwsza zasada dotyczy spożywania 4-5 niewielkich posiłków w ciągu dnia. Nasze dania powinny być spożywane z zachowaniem pomiędzy nimi przerwy minimum 3 godzinnej. Stosując się do tej zasady nie możemy zapominać o odpowiednim nawodnieniu naszego organizmu. Pijmy co najmniej 1,5 litra wody dziennie i unikajmy kolorowych, słodzonych i gazowanych napojów. Absolutnie nie powinniśmy spożywać przetworzonej żywności. Postarajmy się przygotowywać posiłki samodzielnie lub postawmy na catering dietetyczny, który uwzględni zarówno nasze potrzeby jak i cel do którego zmierzamy. Każdy posiłek powinien być wzbogacony o owoce lub warzywa. Czego musimy unikać? Oczywiście niezdrowych przekąsek w postaci słodyczy, chipsów itp. Można je z powodzeniem zastąpić orzechami czy rozmaitymi ziarnami.
Pamiętajmy o tym, żeby zadbać by nasze dania były urozmaicone. Dzięki temu unikniemy monotonii a dieta będzie dla nas atrakcyjnym odżywianiem, które zaspokoi nasze zachcianki i nie będziemy narażeni na jakiekolwiek odstępstwa. Ograniczmy spożywanie soli. Z powodzeniem można ją zastąpić rozmaitymi przyprawami w postaci pieprzu czarnego, ziołowego, kurkumy itp. Lista produktów, które musimy unikać jest naprawdę długa. Należy do niej cukier, który stanowi duże zagrożenie a także tłuste rodzaje mięs. Ich spożycie powinniśmy ograniczyć do kilku razy w miesiącu. W ich miejsce postawmy inne źródło tłuszczy, a mianowicie olej rzepakowy, kukurydziany, słonecznikowy lub ryby morskie. Pamiętajmy o ograniczeniu spożywania alkoholu. Najlepszym rozwiązaniem w tej sytuacji jest wypicie od czasu do czasu lampki czerwonego wina. Nasza dieta zbilansowana będzie naprawdę atrakcyjna jeśli urozmaicimy techniki kulinarne i zaczniemy stosować rozmaitych przypraw.
Artykuł stworzony przy współpracy z firmą Food2Door świadczącą usługi cateringu dietetycznego na terenie Łodzi.
0 komentarzy