Refluks żołądkowo-przełykowy, którego jednym z objawów jest znane większości z nas uczucie pieczenia w mostku oraz przełyku, określane jako zgaga, jest stanem zapalnym błony śluzowej żołądka, powodującym cofanie się treści pokarmowych. Jakie są przyczyny refluksu żołądka oraz w jaki sposób możemy sobie radzić z tą chorobą?
Przyczyny choroby refluksowej przełyku
Refluks żołądkowo-przełykowy, określany także jako choroba refluksowa przełyku jest związany z zarzucaniem, inaczej refluksem spożytego wcześniej pokarmu z żołądka do przełyku. Wraz z cofającą się treścią pokarmową, do naszego przełyku trafiają również enzymy trawienne oraz kwas solny, które powodują nieprzyjemne pieczenie, znane pod postacią zgagi.
Refluks przełyku jest powodowany przez nieprawidłową pracę (kurczenie się) lub niewydolność dolnego zwieracza przełyku, prowadząc do cofania się pokarmów z żołądka. Właściwie funkcjonujący mięsień położony między przełykiem a żołądkiem ulega rozkurczaniu przy połykaniu, umożliwiając przejście pokarmu do żołądka, a następnie szybko się kurczy, aby nie dopuścić do powrotu spożytego pożywienia wraz z sokiem żołądkowym ponownie do przełyku.
Czynniki, które sprzyjają tej chorobie to także:
- cukrzyca,
- nadmierne spożywanie alkoholu,
- ciąża,
- przyjmowanie niektórych lekarstw,
- przepuklina rozworu przełykowego,
- otyłość,
- zaburzenia opróżniania żołądka.
Objawy refluksu przełyku
Klasycznym objawem, mogącym świadczyć o refluksie przełyku jest zgaga oraz towarzyszące jej uczucie pieczenia oraz ból w okolicy mostka i przełyku. Ponadto, pojawiać może się także odbijanie oraz boleści w górnej części brzucha. Symptomy te ulegają nasilaniu podczas położenia się, pochylania się oraz parcia.
Objawy niepokojące i alarmujące, które powinny skłonić nas do jak najszybszego kontaktu z lekarzem to natomiast zaburzenia połykania oraz towarzyszący temu ból, krwawienie z przełyku oraz utrata masy ciała.
Jak radzić sobie z refluksem żołądkowo-przełykowym?
- Aby złagodzeniu nieprzyjemne objawy należy pamiętać przede wszystkim o właściwej diecie oraz sposobie przyjmowania pokarmów. Konieczne jest zrezygnowanie z potraw tłustych oraz ciężkostrawnych, produktów kwaśnych, ostrych, a także słodyczy. Ponadto, chorobie refluksowej nie sprzyjają napoje gazowane, alkohol oraz kawa. Nasza dieta powinna natomiast opierać się na produktach lekkich oraz chudych (chude mięsa oraz nabiał), gotowanych na parze lub pieczonych w folii. Warto sięgać również po świeże warzywa, owoce oraz regularnie nawadniać organizm. Ponadto, niezwykle ważne jest, aby jeść powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs, z zachowaniem regularnych przerw między poszczególnymi posiłkami. Pamiętajmy, aby nie objadać się przed pójściem spać oraz aby zwiększyć ilość dań kosztem ich objętości!
- Warto wspomagać swój organizm specjalnymi preparatami aptecznymi, zapobiegającymi nawrotom choroby refluksowej takimi jak np.: Anesteloc Max, Anginbon oraz Helopan.
- Osoby otyłe w przypadku dolegliwości żołądkowych powinny zmniejszyć swoją masę ciała, wybierając aktywność fizyczną.
- Unikaj drzemek i kładzenia się po posiłku (wtedy nasilają się objawy), natomiast pora na sen powinna przypadać na ok. 2 godzin od kolacji.
- Zrezygnuj z używek. Ograniczenie lub wyeliminowanie częstych kaw, papierosów oraz alkoholu z pewnością przyczyni się od ogólnej poprawy samopoczucia.
0 komentarzy