Jakie właściwości zdrowotne ma ocet

Jakie właściwości zdrowotne ma ocet

Ocet winny jest popularnym dodatkiem do potraw: to składnik sosów sałatkowych, marynat do mięs i gulaszów. Nadaje on potrawą charakterystycznego aromatu oraz smaku. Co więcej, ma również liczne właściwości zdrowotne. Co warto wiedzieć o occie winnym?

Ocet winny — ogólna charakterystyka

Ocet winny to produkt, który był ceniony za swoje właściwości prozdrowotne już w starożytności. Stosowano go do przyprawiania pożywienia, w postaci napoju oraz do przyprawiania żywności. Pełnił on także funkcję środka dezynfekującego oraz antybiotyku. Za początki produkcji tego wyjątkowego produktu wiążą się Francję, skąd wywodzi się jedną z najpopularniejszych metod produkcji octu — metodą Orleans. Nazwa techniki wywodzi się od miasta, które znajduje się wzdłuż szlaki winnego, na którym lokalni przedsiębiorcy zmienili wino, które zostało odrzucone przez handlarzy, na ocet winny.

Ocet winny i jego prozdrowotne właściwości

Ocet winny, zarówno ten otrzymywany z wina, jak i z winogron, niesie za sobą mnóstwo korzyści zdrowotnych, choć nie jest źródłem witamin, czy też składników odżywczych. Wykazuje on następujące działanie na organizm:

  • poprzez niewielką zawartość kalorii i brak tłuszczu doskonale sprawdzi się w diecie osób, które są na diecie deficytowej, jako dodatek do sosów sałatkowych. Co więcej, hamuje on apetyt i przyspiesza metabolizm;
  • wykazuje działanie bakterii;
  • w związku z obecnością silnego antyoksydantu, jakim jest resweratrol, ocet winny spowalnia proces starzenia się, jak i również hamuje powstawanie przebarwień, zmarszczek, palm starczych;
  • wspiera trawienie oraz stymuluje wydzielanie soków żołądkowych;
  • może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi;
  • dzięki obecności flawonoidów redukuje poziom cholesterolu we krwi, obniża ryzyko wystąpienia chorób serca oraz miażdżycy;
  • poprzez wysoką zawartość kwasu octowego zwiększa wchłanianie magnezu i wapnia z pożywienia!
  • może spowalniać absorpcję glukozy, co przeciwdziała gwałtownym skokom cukru we krwi.

Jakie są przeciwskazania do spożywania octu?

Spożywanie octu winnego w racjonalnych ilościach ma pozytywny wpływ na zdrowie. Jednak jego zbyt duże ilości w diecie mogą doprowadzić do podrażnienia błon śluzowych układu pokarmowego, co może skończyć się refluksem, zgagą oraz nadkwasotą, a w dłuższej perspektywie nawet zwiększeniem ryzyka choroby wrzodowej.

Ocet winny nie jest rekomendowany osobom zmagającym się z chorobą refluksową przełyku, cierpiącym na choroby żołądka, czy na zgagę, ponieważ może on nasilić symptomy tych schorzeń.

Inne z tej kategorii:

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Partnerzy