Jesień w pełni. Za oknami drzewa pogubiły liście, które teraz, po zmianie barwy z żywozielonej na żółtą, szeleszczą pod butami. Po spacerze w parku, po zbieraniu kasztanów i szybkiej przebieżce dla zdrowia, zanim zapadnie - coraz wcześniej nas ogarniający o tej porze - wieczór, czas na coś pysznego. A dlaczego by kulinarnie nie pozostać nadal w temacie jesieni? Przedstawiamy ciekawe przepisy, idealne na tę porę roku, które warto wypróbować!
Rozgrzewająca herbata
Zacznijmy od smakowitej herbaty na jesienne wieczory. Jej tajemnicą są dodatki. Mnogość składników może niesłusznie sprawiać wrażenie, że jej wykonanie jest trudne. W rzeczywistości najtrudniejsza część, czyli idealne doprawienie, jest kwestią indywidualnych upodobań. Polecamy traktować je jako pole do świetnej zabawy, podczas której testujemy własne preferencje i smaki.
Poniżej przepis stanowiący punkt wyjścia do kulinarnych eksperymentów:
Składniki:
Kubek zaparzonej, czarnej herbaty
Pomarańcza - 3 plastry
Cytryna - 3 plastry
Gruszka - 3 plastry
Korzeń imbiru - starta szczypta
Goździki - 3 sztuki
Szczypta startego cynamonu
Miód - wg uznania
Czarną herbatę parzymy jak zwykle. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki. W przypadku pomarańczy i cytryny warto dodatkowo wycisnąć do herbaty kilka kropel soku. Miód dodajemy do momentu uzyskania zadowalającego poziomu słodkości. Herbata powinna mieć jasnobrązowy kolor, w smaku być owocowo-korzenna.
Zapiekanka dyniowa
Czas na konkret! Zapiekanka dyniowa jest propozycją dla smakoszy babki ziemniaczanej - z pewnością docenią wariację na temat tej potrawy, a dynia będzie godnym zamiennikiem tradycyjnych ziemniaków!
Składniki:
Dynia - 1 kg
Jajko - 1 sztuka
Cebula - 1 do 2 sztuk
mąka pszenna - 50g
mąka ziemniaczana - 20g
Przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, czosnek niedźwiedzi, pieprz
Soda oczyszczona - 3g
Kiełbasa zwyczajna - 300g
bułka tarta do posypania
1 łyżka oliwy do wysmarowania blachy
Dynię zetrzeć na tarce. Dodać całe jajko, sodę, mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Do masy dorzucić przyprawy. Następnie na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz pokrojoną cebulę. Po podsmażeniu i ostudzeniu, kiełbasę z cebulą dodać do masy dyniowej i całość dokładnie wymieszać aż do połączenia się wszystkich składników.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Wypełnić je masą dyniową z dodatkiem kiełbasy i cebuli. Na koniec opruszyć bułką tartą. Tak przygotowaną zapiekankę należy piec w 200 stopniach Celsjusza przez około 45 -50 minut.
Krem z kukurydzy
Wielu nie wyobraża sobie rodzinnego obiadu bez zupy. Przedstawiamy zatem jesienny krem z kukurydzy.
Składniki:
Kukurydza konserwowa - 500g
Cebula biała - 3 sztuki
Masło - 100g
Papryka czerwona - 1 sztuka
Papryka żółta -1 sztuka
śmietana 30% - 300ml
Woda - 300ml
Sól i pieprz - szczypta
Podsmażyć cebulkę i paprykę do zeszklenia na maśle.
Dodać 400 g kukurydzy i podsmażać całość przez kilka minut. Następnie dolać śmietankę oraz wodę. Gotujemy powstałą zupę 15 minut - do czasu aż kukurydza będzie miękka.
Po ugotowaniu i ostygnięciu zupę miksujemy na gładką masę.
Pozostałe 100 g kukurydzy podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę miksujemy i podajemy z dodatkiem podsmażonej kukurydzy.
Deser z jesienią w tle
Skoro pożywny obiad za nami, czas na coś słodkiego. Proponujemy ciasteczka imbirowe z dodatkiem syropu klonowego! Jest to deser szybki, jego przygotowanie zajmuje około 20 minut.
Składniki:
Masło - 100g
Cukier - 70g
Mąka pszenna - 120g
Syrop klonowy - 20ml
Imbir sproszkowany - 15g
Proszek do pieczenia - 5g
Sól - szczypta
Cynamon, kardamon - wg uznania
Masło utrzeć wraz z cukrem. Dodać syrop klonowy oraz przyprawy: cynamon i kardamon. Wymieszać aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać tę mieszankę do wcześniej utartego masła z przyprawami. Zagniatać aż do połączenia wszystkich składników. Gotowe ciasto rozłożyć w postaci małych kulek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nastawionym na 175 st. C. Czas pieczenia: 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę aby nabrały twardości.
Czas między latem a zimą to okazja na utrzymanie dobrej odporności. Jesteśmy po okresie letnim, kiedy jest urodzaj witamin i mikroelementów zawartych w truskawkach, czereśniach, arbuzach. Jednocześnie znajdujemy się przed okresem zimowego zastoju, związanego z brakiem świeżych warzyw i owoców. Dlatego warto wzmocnić się zdrowymi daniami, a przy okazji pozwolić sobie na rozkosz smaku. Jeżeli brakuje nam jednak talentu i cierpliwości do samodzielnego gotowania, warto pomyśleć nad cateringiem dietetycznym. Dieta pudełkowa zapewni idealny bilans wszelkich niezbędnych składników, które przyczynią się do zachowania dobrego samopoczucia, ale i zdrowia.
0 komentarzy