Sól – potrzebna, ale w niewielkich ilościach
Sól jest niezbędnym składnikiem diety. Reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową, dba o równowagę kwasowo-zasadowej oraz sprawne funkcjonowanie układu mięśniowego i nerwowego. Ważne jest jednak to, aby nie przekraczać zalecanej dawki. Według Światowej Organizacji Zdrowia dzienna, bezpieczna dawka soli to 5 g. Oczywiście jest to zależne od wielu czynników, tj. płeć, wiek, poziom aktywności fizycznej, temperatura otoczenia. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że zjada nawet trzy razy więcej soli, niż jest to konieczne. Mało kto pamięta, że sól występuje naturalnie w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Można ją znaleźć m.in. w jajach i podrobach. Sól dodaje się do przyrządzanych w domu zup czy mięs, ale to nie wszystko. Występuje także w dużych ilościach wielu gotowych daniach, pieczywie, fast foodach, zupach i sosach w proszku, gotowych przyprawach, keczupie itp. To sprawia, że bardzo łatwo przekroczyć dzienne zapotrzebowanie, a tym samym zwiększyć ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego, udar, zawał, niewydolność serca, nowotwór żołądka. Duża ilość soli to także wysokie ryzyko wystąpienia cukrzycy, otyłości, osteoporozy, kamieni nerkowych, demencji i miażdżycy. Należy o tym pamiętać i poznać sposoby, które pozwolą ograniczyć dzienne spożycie soli.
Jak ograniczyć sól w diecie?
Ograniczenie w soli w diecie nie jest trudne, ale wymaga zaangażowania i zmiany codziennych przyzwyczajeń. Organizm już po mniej więcej dwóch tygodniach przyzwyczai się do zmiany smaku i słone potrawy przestaną smakować. Ważne jest to, aby ograniczyć gotowe produkty, które zawierają duże ilości sodu. Warto czytać etykiety, dzięki temu łatwiej będzie wybrać zdrowe składniki. Dobrym sposobem na zmniejszenie ilości zjadanej soli jest wyeliminowanie z diety niektórych przekąsek np. paluszków, prażynek, chipsów, popcornu czy solonych orzeszków. Lepiej zastąpić ją zdrowymi orzechami, nasionami, suszonymi i świeżymi owocami, warzywnymi chipsami, bogatymi w witaminy.
Osoby, które samodzielnie przygotowują posiłki, powinny zastąpić sól przyprawami. Pieczony kurczak z dodatkiem bazylii, oregano, tymianku czy majeranku na pewno będzie smakował równie dobrze, jak ten, z dodatkiem soli. Warzywa i mięso można przyrządzać na parze, wtedy nie będzie potrzeby dodawania soli. Zdrowa dieta niskosodowa powinna być oparta na dużej ilości warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych. Warto również zwrócić uwagę na wodę mineralną i wybierać niskosodową. Osoby, które nie chcą samodzielnie liczyć ilości spożywanej soli, mogą zamówić catering dietetyczny w Łodzi przygotowywany zgodnie z zasadami zdrowego żywienia. W zależności od upodobań i potrzeb w ofertach różnych firm do wyboru jest m.in. dieta tradycyjna, wegetariańska, wegańska lub medyczna.
Ograniczenie soli to ważny element dbania o zdrowie. Warto o to zadbać, dzięki temu zmniejszy się ryzyko rozwoju wielu chorób. Proces nie jest trudny, wystarczy odrobina dobrej woli i wytrwałości, aby zacząć jeść zdrowiej, zgodnie z zaleceniami specjalistów.
0 komentarzy