Czytając ulotkę lub opakowanie leku, zawsze znajdziemy tam informację na temat tego kiedy powinniśmy przyjmować dany lek. Często jednak jest to lekceważone, ponieważ nie zdajemy sobie sprawy z tego, że wiele składników diety wpływa na przyswajanie zawartych w lekach substancji czynnych. Niektóre pokarmy mogą zaburzać wchłanianie się leku, a także ograniczyć skuteczność leczenia. Inne pokarmy mogą potęgować działanie leku, na skutek czego wystąpią niepożądane działania. Jakich leków i produktów nie powinno się ze sobą łączyć? Czym powinien być powijany lek? Jakich posiłków unikać, aby nie zaburzyć procesu leczenia?
Leki, a żywność – wchłanianie
Wchłanianie jest procesem który polega na dostaniu się substancji czynnej do krwiobiegu. Substancja przenika przez błony biologiczne. Leki wchłaniają się w różnych miejscach, jedne w jamie ustnej lub żołądku, a jeszcze inne w jelitach. Jedzenie wpływa na działanie leku już w procesie wchłaniania, ponieważ przez nie lek może wchłaniać się wolniej lub szybciej, ma to także wpływ na metabolizm i wydalanie preparatu. Witaminy i minerały przez niektóre produkty mogą przyswajać się znacznie gorzej, co w efekcie skutkować może niedoborami. Dlatego tak ważne jest co ląduje na naszym talerzu. Niektóre składniki mogą nawet zwielokrotnić działanie leku lub przeciwnie, bardzo mocno zmniejszyć. Ważną rolę odgrywają także pory w jakich spożywane są posiłki. Badania lekarskie, a później wizyta u lekarza, to moment na zadawanie pytań i uzyskanie szczegółowych informacji o tym jak powinnyśmy przyjmować dany lek.
Jeśli potrzebne Ci odpowiednie centrum medyczne, które zapewnia kompleksową codzienną prywatną opiekę medyczną, odwiedź tę stronę: https://polmed.pl
Jakie składniki pomagają, a jakie szkodzą w przyswajaniu leków?
Odradzanym owocem podczas zażywania leków, jest grejpfrut, ponieważ zawiera on flawonoidy, które powodują zablokowanie niektórych enzymów trawiennych, przez co trafiając do krwiobiegu znacznie podnoszą się substancje czynne leku, przez co organizm może się zatruć. Niestety na czas przyjmowania leków najlepiej zrezygnować z grejpfruta, ale i wszystkich innych cytrusów. Inne produkty, które wchodzą w interakcje z lekami, to:
- Tłuszcze – są pożyteczne, ponieważ wspierają proces wchłaniania witamin oraz znacznie przyspieszają go. Jednak nie na wszystkie leki będą one wpływać pozytywnie. W przypadku leków, które zawierają teofilinę mogą one wywołać niechciane skutki uboczne. Te preparaty stosowane są do leczenie chorób płuc, takich jak astma. Takie połączenie może doprowadzić do zaburzeń rytmu serca, niedociśnienia tętniczego, zaburzeń snu, bólu głowy oraz doprowadzić do duszności.
- Błonnik pokarmowy – błonnik obecny w pożywieniu może doprowadzić do spowolnienia wchłaniania się leków. Doprowadzić może to do niewystarczającego działania leku, bądź do całkowitego braku działania. Gorzej wchłaniające się leki, to te które zawierają naparstnicę, które używane są do leczenia niewydolności krążenia i zaburzeń rytmu serca. Błonnik także utrudnia wchłanianie się leków trójpierścieniowych antydepresyjnych oraz witamin A, D, E i B, a także pierwiastków takich jak: cynk, magnez, wapń, żelazo.
- Wapń – występuje przede wszystkim w mleku oraz jego przetworach. Produkty, które zawierają duża ilość wapnia bardzo często uniemożliwiają wchłanianie niektórych preparatów, z tego względu, że w połączeniu tworzą nierozpuszczalne w wodzie sole. Przykładem leków z którymi wchodzą one w taką interakcję jest na przykład fluorochinolony, a także tetracykliny, które stosowane są w preparatach przeznaczonych do leczenia infekcji układu moczowego i układu oddechowego. Duża zawartość wapnia mocno obniża także przyswajanie niektórych antybiotyków oraz leków przeciwosteoporotycznych.
Każde zażywanie leków na podstawie badań lekarskich powinno być skonsultowane z lekarzem, który szczegółowo omówi jakich produktów najlepiej unikać przy konkretnych preparatach. Najlepiej jest wybrać centrum medyczne, które pełni kompleksowe usługi i współpracuje także z dietetykami.
0 komentarzy