Torty czekoladowe przygotowywane przez cukierników niekiedy przypominają prawdziwe dzieła sztuki. I ty możesz spróbować swoich sił – wystarczy, że będziesz postępować zgodnie z najważniejszymi wskazówkami. Sprawdź, jakie wytyczne są podstawą cukierniczego sukcesu.
Przygotowanie tortu czekoladowego bywa nie lada wyzwaniem – szczególnie dla osób początkujących. Warto jednak podjąć taką próbę, kierując się ogólnymi wskazówkami dotyczącymi tego rodzaju wypieków.
Znajdź sprawdzony przepis na biszkopt czekoladowy
Podstawą udanego tortu jest biszkopt czekoladowy. Korzystając ze sprawdzonej receptury, można uniknąć zakalca. Postaraj się więc dotrzeć do wiarygodnego przepisu, np. przygotowanego przez znanego cukiernika.
Zadbaj o wysokiej jakości składniki
Aby tort czekoladowy się udał, musisz zaopatrzyć się w wysokiej jakości składniki. Znaczenie mają jajka, kakao czy czekolada. Jeśli użyjesz produktów z niskiej półki, odbije się to na smaku wypieku.
Wykorzystuj produkty o temperaturze pokojowej
Jeśli chcesz uniknąć zakalca, do przygotowania biszkoptu czekoladowego użyj składników o temperaturze pokojowej. Zbyt duża różnica temperaturowa może spowodować, że ciasto po prostu się nie uda.
Ogranicz czas mieszania składników
Jeżeli chcesz, aby biszkopt czekoladowy dobrze wyrósł i nie opadł podczas pieczenia, czas mieszania składników musisz ograniczyć do minimum. Chodzi o to, aby niepotrzebnie nie napowietrzać ciasta.
Zrezygnuj przy tym z mieszania produktów za pomocą miksera. W ten sposób znacznie szybciej napowietrzasz masę biszkoptową, co zwiększa ryzyko opadnięcia ciasta. Lepiej wykorzystaj w tym celu szpatułkę.
Wykorzystaj sprawdzony przepis na krem czekoladowy
Tylko od ciebie zależy, z jakich składników przygotujesz krem czekoladowy. Jeśli chcesz wiernie odwzorować klasyczny tort z cukierni, postaw na masę maślaną. Jeżeli jednak wolisz lżejsze torty, przygotuj krem na bazie serka mascarpone i kremówki.
Stwórz projekt dekoracji
Tort czekoladowy możesz ozdobić w dowolny sposób, ale dekoracja nie powinna być dziełem przypadku. Przed przystąpieniem do pracy stwórz wstępny projekt. Możesz przy tym posłużyć się zdjęciami z gotowych już wypieków.
Pamiętaj! Przygotowanie pierwszego tortu czekoladowego może być trudne. Z czasem, gdy nabierzesz wprawy i doświadczenia, kolejne wypieki będą dużo lepsze.
0 komentarzy