Z plantacji do palarni
Zanim ziarna kawy dotrą do palarni, muszą zostać zebrane na plantacjach znajdujących się głównie w Afryce, Azji oraz Południowej i Środkowej Ameryce. Po wstępnej obróbce zostają spakowane i przebywają bardzo długą drogę do palarni zlokalizowanych często na przeciwległym krańcu świata. Tu odbywa się skomplikowany proces palenia kawy, dzięki któremu surowe zielone ziarna przybierają głęboką brązową barwę oraz zaczynają wydzielać niesamowity aromat obok, którego żaden kawosz nie przejdzie obojętnie. Można więc powiedzieć, że palarnia kawy to miejsce, gdzie w małych ciemnych ziarnach zostaje zamknięta tajemnica niepowtarzalnego smaku i zapachu, który uwodzi ludzi na całym świecie.
Palarnia kawy
Gdy kawa znajdzie się już w palarni, trafia w ręce mistrzów zajmujących się paleniem kawy. Są to osoby dysponujące ogromną wiedzą, dzięki której doglądają ziaren na każdym etapie ich palenia i czuwają nad tym, aby zachowane zostały wszystkie wymagane parametry. Kawa wypalana jest w specjalnych piecach, wśród których przeważają tradycyjne modele bębnowe. Temperatura sięga w nich nawet 250 stopni, a proces wypalania trwa od kilku do kilkunastu minut. W zależności od długości tego czasu można osiągnąć pożądany stopień wypalenia kawy – od jasnego po bardzo ciemny. Ostateczny smak i aromat przyrządzonego potem napoju w dużej mierze zależy właśnie od stopnia wypalenia ziaren, dlatego tak ważna jest tu rola doświadczonego mistrza kierującego całym procesem.
Kolejny krok – chłodzenie
Wypalanie ziaren w piecu to nie koniec procesu zmierzającego do otrzymania aromatycznej kawy. Ziarna po opuszczeniu pieca nadal mają bardzo wysoką temperaturę (ok. 200 stopni) i trzeba je szybko schłodzić, aby zachowały wszystkie swoje właściwości. W tym celu wysypuje się je na specjalne sita, a przepływający strumień powietrza doprowadza do obniżenia temperatury.
Jeszcze odgazowywanie i gotowe
Ostatnim etapem przed zapakowaniem kawy do odpowiednich pojemników i torebek jest odgazowywanie. Kawa świeżo palona musi zostać poddana temu zabiegowi, aby z ziaren ulotnił się powstały w trakcie wypalania dwutlenek węgla. Proces ten trwa od kilku dni do dwóch tygodni. Z reguły kawa nadaje się do spożycia ok. 5 dnia od palenia, a jej najlepsze walory ujawniają się w drugim tygodniu od tej daty.
Kawa świeżo palona
Świeżo palona kawa, która opuściła palarnię kilkanaście dni przed zakupem i zaparzeniem to wyjątkowy prezent dla koneserów tego napoju. Tak wyrazistego aromatu i niepowtarzalnego smaku nie można odnaleźć w kawie kupionej w markecie. Każda filiżanka takiego napoju to niezapomniana uczta dla zmysłów oraz moc intensywnych doznań poprawiających nastrój i pobudzających organizm do działania.
0 komentarzy