Długie nagrzewanie – lepsze smażenie
Żeliwo to materiał, który zapewni Ci patelnię na długie lata. Taką, którą być może będą użytkowały jeszcze Twoje dzieci! Z pewnością warto więc w nią zainwestować. Gruba powłoka do smażenia nagrzewa się dość wolno, ale równomiernie. Powoli oddaje też ciepło, a to sprawia, że patelnie żeliwne doskonale nadają się do serwowania jajecznicy, szakszuki czy innych potraw bezpośrednio z niej. To nie tylko praktyczny, ale i efektowny sposób podawania jedzenia na stół!
Skupiając się jednak na samych zaletach smażenia, nawet przy niewielkiej ilości tłuszczu taka patelnia doskonale sprawdzi się do smażenia mięs czy warzyw, szczególnie gdy zależy nam na ich szybko uzyskanej chrupkości i doskonałym smaku. Jest jeszcze jedna ciekawostka – patelnie żeliwne podczas nagrzewania się wydzielają do potraw minimalne ilości żelaza, wzbogacając je o ten pierwiastek. To jeden z powodów, dla których na żeliwnych patelniach powinny smażyć osoby dbające o dietę, a szczególnie cierpiące na niedobory żelaza.
Jakie są walory użytkowe patelni żeliwnej?
Patelnia żeliwna pozwala na przygotowywanie wielu klasycznych i wyszukanych potraw z kuchni świata w sposób doskonały dla tej formy obróbki termicznej. W sklepie Radochy Gospochy wyselekcjonowano starannie patelnie od renomowanych producentów, które dostarczą też mnóstwo radości z gotowania. Fizyczny ciężar patelni w tym przypadku jest zaletą – utrudnia zsuwanie się jej z palników, zapobiega odkształceniom, ułatwia mieszanie potraw na kuchence przy pomocy szpatułki.
Jaką patelnię żeliwną wybrać?
Patelnie żeliwne to doskonały zakup dla wszystkich, którzy nie lubią iść na łatwiznę – potrzebują naprawdę solidnych narzędzi i utensyliów, by móc z pełnym zaangażowaniem przygotowywać potrawy najwyższej jakości. Patelnię żeliwną o karbowanym spodzie można wykorzystywać do przyrządzania grillowanych w warunkach domowych, dietetycznych potraw praktycznie bez tłuszczu – warto wypróbować te metodę. Bez względu na to, czy korzystasz z kuchenki gazowej, czy indukcyjnej – żeliwna patelnia sprawdzi się na obu z nich wyśmienicie. Dobierz tylko tę o odpowiedniej średnicy, dopasowanej do Twoich potrzeb i palników kuchenki.
Przy odpowiednim użytkowaniu bez używania ostrych narzędzi, mycia w zmywarce i szoków temperaturowych (np. studzenia rozgrzanej patelni zimną wodą), może ona posłużyć jeszcze wiele lat i zapewnić doskonałą jakość smażonych potraw. Wybierając dostępną w sklepie Radochy Gospochy patelnię o odpowiednim rancie, wygodnej rączce i średnicy, zagwarantujesz sobie jeszcze wiele lat satysfakcjonującego gotowania, które pozostawi wspomnienia doskonałego jedzenia w domu rodzinnym przyszłym pokoleniom!
0 komentarzy