Zupa fasolowa przepis babci - jak ją przygotować?

Zupa fasolowa przepis babci - jak ją przygotować?
Zupa fasolowa z przepisu babci Eli jest nie tylko bardzo pożywna i sycąca, ale też zdrowa. Zawiera przede wszystkim duże ilości białka, a także niacynę, witaminę B6. Dziś podpowiemy Wam, jak ją zrobić.

Jak przygotować zupę fasolową z przepisu babci Eli?

Polska zupa fasolowa ma naprawdę wielu fanów. Trudno się temu dziwić, bo jest naprawdę smaczna, reguluje układ trawienny, a do tego poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia. Jej przygotowanie naprawdę nie jest trudne. Trzeba jednak pamiętać, że zupa fasolowa nie jest fasolką po bretońsku. Na początek kroimy ok. 400 g boczku w drobną kostkę. Lekko przesmażamy go z dodatkiem posiekanej cebulki na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy 3 wyciśnięte ząbki czosnku. Całość dusimy pod przykryciem przez 5 minut. W międzyczasie ścieramy warzywa na tarce. Potrzebujemy 1 seler, 4 marchewki i 3 pietruszki. Potarte warzywa dodajemy do boczku i dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie przekładamy wszystkie składniki do garnka, zalewamy litrem wody, dodajemy pół kilograma białej drobnej fasoli i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 godziny. 

Jak przyprawić zupę fasolową babci Eli?

Pod koniec gotowania zupę możemy już przyprawić. Wystarczy tylko dodać łyżkę soli. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu, dodajemy 4 łyżki mąki i mieszamy aż powstanie zasmażka. Gdy jest jeszcze ciepła przekładamy ją do naszej zupy i energicznie mieszamy. Jeżeli lubicie pikantne smaki, to możecie pokroić drobno jedną papryczkę chili, przesmażyć ją na tłuszczu, a następnie tłuszcz wlać do zupy. 

Alternatywa bezmięsna dla przepisu na zupę fasolową babci Eli     

Jeżeli jesteście wegetarianami czy weganami, to również możecie przygotować taką zupę. W tym przypadku warzywa przesmażamy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy 4 ząbki czosnku i jedną potartą cebulę. W międzyczasie gotujemy przez ok. 30 minut fasolę, przerzucamy do niej nasze warzywa, doprawiamy solą, pieprzem oraz kminem, a na koniec dorzucamy podsmażone na oliwie z oliwek wędzone tofu. Wystarczy ok.  30 dag. Wytwarzane jest ono z mleka sojowego i ma naprawdę intensywny smak oraz charakterystyczny dymny aromat. Jeżeli chcecie poznać klasyczny przepis na zupę fasolową babci Eli, to wejdźcie na stronę: zioloweherbaty.pl.    

Inne z tej kategorii:

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Partnerzy