
Gulasz z indyka, prosty przepis na fit obiad
Delikatny gulasz z indyka to wspaniały pomysł na obiad dla osób na diecie redukcyjnej, ze względu na niewielką ilość kalorii w porcji. Potrawa jest łatwa w przygotowaniu, dlatego polecana jest szczególnie osobom, które nie mają doświadczenia w kuchennych szaleństwach. Smakowity gulasz z mięsa indyka jest w stanie ugotować każdy, cały sekret potrawy tkwi w odpowiednio skomponowanej mieszance aromatycznych przypraw. Z podanych składników można stworzyć porcję na cztery osoby. Propozycje podania? W tej kwestii obowiązuje absolutna dowolność. To, czy podamy gulasz z indyka z kaszą, ryżem czy z ziemniakami, zależy od indywidualnych upodobań, warto jednak pamiętać, że ziemniaki zwłaszcza z dodatkami, takimi jak śmietana, czy masło, mogą znacznie podnieść kaloryczność potrawy.
Gulasz z indyka - przepis, składniki
Oprócz składników bazowych takich jak pierś z indyka oraz warzywa potrzebna nam będzie spora ilość przypraw, które nadadzą charakteru potrawie. Poniższe proporcje składników podane są z myślą o porcji na cztery osoby.
Składniki:
- Pół kilograma mięsa z piersi indyczej
- Dwie średnie marchewki
- Dwa korzenie pietruszki średniej wielkości
- Jedna duża cebula
- 4 świeże pomidory lub pomidory krojone w puszce
- Mała cukinia
- Przecier pomidorowy
- Oliwa z oliwek
Do zagęszczenia:
- Dwie łyżki mąki ziemniaczanej/dwie łyżki zwykłej pszennej mąki/mąka z tapioki
- Opcjonalnie śmietana lub jogurt naturalny
Przyprawy
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Lubczyk
- Bazylia
- Estragon
- Sól, pieprz
Jak zrobić gulasz z indyka, przygotowanie krok po kroku
- Cebulę posiekać w drobną kostkę
- Marchew i korzeń pietruszki zetrzeć na tarce o średnich oczkach
- Pomidory i cukinię pokroić w kostkę
- Mięso opłukać i pokroić na kawałki średniej wielkości
- Mięso obsmażyć na patelni do momentu, aż straci intensywnie różowy kolor
- Cebulę zeszklić w rondelku na małej łyżce oliwy, przełożyć mięso z patelni i starte warzywa, podlać wodą, dodać dwa listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego, dusić pod przykryciem przez około 15 minut.
- Po upływie 15 minut dodać pokrojoną cukinię i pomidory świeże lub z puszki, całość posolić do smaku, dolać 250 ml wody, przyprawić sporą szczyptą lubczyku i bazylii, gotować do miękkości mięsa i warzyw przez około 25 minut.
- Pod koniec gotowania dodać dużą łyżkę przecieru pomidorowego i szczyptę estragonu, sos zagęścić według uznania mąką ziemniaczaną, pszenną lub z tapioki.
- Dwie łyżki dowolnej mąki rozrobić w odrobinie wody, całość "zahartować" w naczyniu kilkoma łyżkami gorącego sosu, by uniknąć grudek. Wlać do gotującej się potrawy i dokładnie zamieszać.
Opcjonalnie możemy zabielić sos śmietaną lub jogurtem, jednak nie jest to konieczne.
0 komentarzy