Wprowadzenie do frezerów lodów
Aby sprzedawać lody własnej produkcji w prowadzonej cukierni, kawiarni czy hotelowej restauracji, musisz zaopatrzyć się w niezbędny sprzęt. Jednym z najpopularniejszych urządzeń jest frezer lodów. To maszyna do lodów, która w zaledwie kilka minut zamienia płynną masę lodową w gotowy wyrób o odpowiedniej konsystencji – rozpływający się w ustach lodowy deser pozbawiony grudek i kryształków lodu.
Zaopatrując się we frezer do lodów, możesz rozpocząć produkcję własnych lodowych deserów na zapleczu. To również sposób na zwiększenie obrotów w sezonie letnim i urozmaicenie oferty lokalu – rzemieślnicze lody mogą być składnikiem produktów dostępnych w karcie.
Nowoczesne frezery lodów: jak działają i czym zachwycają?
Jednolitą konsystencję lodów uzyskuje się w procesie produkcji poprzez użycie specjalistycznego urządzenia – frezera lodów. Jak jednak działa maszyna do lodów? Składa się ona z wielu elementów, ale kluczowe są:
- chłodzony cylinder – do jego ścianek na skutek ochłodzenia przywiera cienka warstwa mieszanki lodowej;
- mieszadło – odpowiedzialne jest za utrzymanie prawidłowej konsystencji i stopnia napowietrzenia masy lodowej;
- skrobaki – zeskrobują zamrożoną masę ze ścianek urządzenia.
Po wlaniu do urządzenia mieszanka lodowa podlega intensywnemu mieszaniu, ubijaniu, napowietrzaniu i schładzaniu aż do przekształcenia jej w gotowy produkt, czyli lody.
Współczesne maszyny do produkcji lodów mogą być sterowane m.in. za pomocą przycisków, dzięki czemu możliwe jest uzyskanie dokładnej kontroli nad procesem wytwarzania lodów. Nowoczesne urządzenia są też w pełni zautomatyzowane i oferują użytkownikowi wybór kilku programów pracy.
Nowoczesna technologia w służbie lodów – jak wybrać odpowiednią maszynę?
Na rynku są dostępne różne maszyny do produkcji lodów. Będąca dostawcą sprzętu gastronomicznego Firma Hert na swojej stronie internetowej hert.pl/cukiernictwo/produkcja-lodow.html proponuje urządzenia nablatowe i wolnostojące. Jednak rozmiar maszyny do produkcji lodów to tylko jeden z kilku parametrów, które należy wziąć pod uwagę.
Czym się kierować podczas wyboru maszyny do produkcji lodów:
- pojemność cylindra – im większy jest cylinder urządzenia, tym więcej mieszanki można do niego wlać i tym więcej otrzymać gotowego produktu w jednym cyklu pracy;
- wydajność – ma ona szczególne znaczenie dla restauracji czy cukierni, które w sezonie letnim odnotowują wzmożony ruch;
- łatwość obsługi – frezer lodów powinien być zautomatyzowany, aby jego obsługa była jak najprostsza;
- łatwość czyszczenia i dezynfekcji – najlepiej, aby maszyna do lodów była zaprojektowana w sposób ułatwiający utrzymanie jej w czystości, np. tak, aby do jej otwarcia nie były potrzebne narzędzia;
- niezawodność i solidne wykonanie – produkcja lodów będzie odbywać się przez wiele lat, więc urządzenie powinno być wykonane ze stali nierdzewnej i mieć odpowiednio grube ściany.
Tym, co umożliwia frezer lodów, jest szybka i efektywna produkcja lodów. Tak przygotowany mrożony deser jest przy tym wyjątkowy, bo puszysty i kremowy. Jeżeli dodać do tego wysokiej jakości składniki, w tym sezonowe owoce, to nie powinno dziwić, że taki wyrób skutecznie przyciąga klientów.
0 komentarzy