Catering w czasie pandemii - najważniejsze wytyczne sanitarne

Catering w czasie pandemii - najważniejsze wytyczne sanitarne

Wiele osób przypuszczało, że w czasie pandemii oferty gastronomiczne wycofają się nieco w cień. Tymczasem dane statystyczne bardzo wyraźnie pokazują, że dzieje się wręcz odwrotnie. Konsumpcja wzrasta, a rynek dietetyczny rośnie i będzie przyspieszać.

Dlaczego tak interesują nas firmy cateringowe?

Oczywiście w branży spożywczej musiało się wiele zmienić. Gdy zaczęliśmy zauważać pierwsze objawy pandemii korona wirusa, wielu specjalistów przewidywało problemy ekonomiczne. Początkowo one występowały, ale branża gastronomiczna bardzo szybko pojawia się dostosować do nowych wymogów rynku. Pojawiło się bardzo duże zapotrzebowanie na zamówienia online i jak się okazało wiosenny, a także jesienny lockdown w tamtym roku bardzo przyspieszył ten właśnie proces. W efekcie zaczęły nawet powstawać nowe firmy cateringowe, ponieważ wielu inwestorów musiało się po prostu bardzo szybko przebranżowić. Oczywiście widmo pewnego spowolnienia gospodarczego wciąż jeszcze wisi nad rodzimymi przedsiębiorcami i trzeba to będzie mieć na uwadze. Niemniej jednak jesteśmy już lepiej przygotowani, jeżeli chodzi o bardzo duże wymagania sanitarne. Pamiętajmy o tym, że przepisy, które będą musiały być zastosowane, dotyczą pewnych konkretnych zachowań charakterystycznych właśnie dla pandemii.

Jak obecnie działa branża cateringowa?

Nie należy też naturalnie zapominać o tym, że jest dużo wymogów formalnych, które będą stawały przed przedsiębiorcami działającymi w branży cateringowej. Trzeba przecież przygotować się pod względem przepisów i zastanowić się bardzo szczegółowo nad planem działania. Niemniej jednak firmy cateringowe duże i małe mogą liczyć na wiele udogodnień w dzisiejszych czasach. Mamy przecież dostęp do bardzo doświadczonych sprawców, którzy mogą przymierzyć wszystkie kluczowe wytyczne sanitarne. Przede wszystkim w czasie pandemii trzeba było się wyposażyć w niezbędne środki higieniczne i sanitarne. Na każdym kroku trzeba odkażać te przestrzenie, które tego wymagają, a pracownicy muszą nosić maseczki i rękawiczki.

Przede wszystkim trzeba zagwarantować pracownikom, ale również klientom którzy się z nimi kontaktują maksymalne bezpieczeństwo zdrowotne. Minimalizowanie prawdopodobieństwa zakażenia jest tu czynnikiem kluczowym. Poza tym trzeba mieć na uwadze to, że w każdym momencie może być przeprowadzona kontrola przez sanepid. Pracodawcy oczywiście muszą też nieustannie śledzić przepisy, które jak wiadomo, mogą się bardzo szybko zmienić z uwagi na dynamiczną sytuację pandemiczną i ewentualnie wprowadzane nowe obostrzenia.

Inne z tej kategorii:

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Partnerzy