Wina z Polski — hit, czy kit?

Wina z Polski — hit, czy kit?

Ostatnimi czasy w wielu polskich sklepach można spotkać wina, które pochodzą właśnie z Polski. U wielu osób zauważenie takiej informacji na butelce może budzić wiele wątpliwości dotyczących zamku i jakości trunku. Nasuwa się więc pytanie — czy wina polskiej produkcji są prawdziwym hitem, czy może kitem jakich mało?

Winiarnia zamojska — szlachetne odmiany polskich win z Roztocza

To właśnie w Roztoczu narodził się pomysł na stworzenie szlachetnych odmian polskich win, które zaskakują świeżością i są pełne owocowych aromatów. Winiarnia zamojska tworzy swoje wina, opierając swoje receptury na bogactwie polskiej natury oraz na tradycji polskiego winiarstwa. To właśnie tutaj powstaje wino na bazie owoców z najlepszych polskich sądów. Dla producentów nie tajemnicą jest, W bliskość dzikiej natury, mikroklimat, nasłonecznienie oraz gleb mogą mieć niebagatelny wpływ na ich jakość. Winiarnia Zamojska wydobywa z nich samą esencję aromatu i smaku, tworząc szlachetne odmiany win owocowych o wyjątkowej jakości. Wszystko to sprawia, że każda butelka gwarantuje niepowtarzalne doznania.

Wina ze szczepu johanniter — smaki prosto z winnicy Jura

Winnica Marcina i Joanny Miszczaków jest niemal pół godziny jazdy samochodem od Rynku Głównego w Krakowie. Na stoku wapiennego wzgórza w Rybnej prowadzą oni ekologiczną uprawę zarówno hybrydy, jak i winorośli szlachetnej. Cała przygoda zaczęła się od wydania ich pierwszego wina z 2017 roku. Poza spokojnymi winami wytwarzają oni również pet-naty. Wino powstałe na bazie johannitera swoją mocną barwę zawdzięcza dwudniowej maceracji na skórkach. Podczas degustacji w nosie dominują aromaty dojrzałych morelo, jabłek, grejpfrutów oraz marakui. W ustach solidną strukturę, po wymieszaniu odrobinę kremową, zapewnia doskonały balans pomiędzy cukrem resztkowym a kwasowością. Jest to prawdziwy rarytas, który po schłodzeniu do około 5 stopni Celsjusza zadowoli każdego.

Winnica Gostchorze to miejsce dla niejednego konesera win

Jedne z najsmaczniejszych polskich win musujących produkowane są przez mającego polsko-francuskie korzenie Guillaume Dubois. Jego Gost Art już od pierwszego rocznika, 2014, wyróżniał się najwyższą jakością. Od rocznika 2016 zaczęto produkować go w dwóch wersjach: półwytrawnej i wytrawnej. Jednak zdecydowanie większym zainteresowaniem cieszy się drugi rodzaj. Ma on dobre musowanie i kremową, przyjemną fakturę. W nosie oferuje mniej aromatu skórki cytrynowej czy nut chlebowych niż dojrzałych jabłek i brzoskwiń.

Wina polskie — hit, czy mit?

Jak można zauważyć, wyżej wymienione winiarnie polskie wytwarzają naprawdę dobre trunki. Warto wspomnieć, że nie są one jedyne — jest ich o wiele więcej, a co za tym idzie, jest też więcej dowodów na to, że w Polce produkowane są naprawdę dobre wina.

Inne z tej kategorii:

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Partnerzy