Różnice między sokami wyciskanymi a sokami z kartonu – który wybrać?

Różnice między sokami wyciskanymi a sokami z kartonu – który wybrać?
Współczesny konsument może wybierać spośród bogatej oferty soków owocowych i warzywnych. Powinien mieć jednak świadomość, co kupuje i spożywa. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, jak powstają produkty dostępne na sklepowych półkach. Wyjaśniamy, jaka jest różnica pomiędzy sokami wyciskanymi lub tłoczonymi prosto z owoców a tymi, które powstały z koncentratu.

Soki NFC – jak się je produkuje?

Proces przygotowywania soków wyciskanych z owoców lub warzyw przebiega zupełnie inaczej niż obróbka soków z koncentratu. Na początku dokonuje się selekcji i oczyszczenia owoców używanych do produkcji. Ten etap zazwyczaj odbywa się w niewielkich tłoczniach, które posiadają swoje własne sady i uprawy. Wyselekcjonowane owoce i warzywa trafiają do prasy, która je rozgniata i miażdży. Niektóre tłocznie korzystają także z przemysłowych wyciskarek, które specjalizują się w wyciskaniu soku z cytrusów. Kolejny istotny etap to obróbka termiczna. W przeciwieństwie do popularnych soków z kartonu, soki wyciskane nie są poddawane wysokim temperaturom, które zazwyczaj niszczą zawarte w nich witaminy i minerały. Producenci soków NFC (not from concentrate) wykorzystują nowoczesne metody filtracji i pasteryzacji w niższych temperaturach. Do tych soków nie dodaje się sztucznych barwników, substancji poprawiających smak, zagęszczających ani konserwantów. Soki wyciskane pozostają w pełni naturalne, dlatego też powinno się je przechowywać w chłodnym miejscu i spożyć w krótkim czasie po otwarciu opakowania.

Soki z koncentratu – jak powstają?

Popularne soki w kartonach, dostępne na sklepowych półkach, najczęściej powstają z owocowych koncentratów. Jest to podyktowane faktem, że nie produkuje się ich w małych, lokalnych tłoczniach, jak soki wyciskane, ale w dużych zakładach – na masową skalę. Koncentrat wyprodukowany z owoców jest tańszy i łatwiejszy w transporcie, zrozumiałe więc, że w przypadku produkcji masowej ma to duże znaczenie. Koncentrat rozcieńcza się wodą, klaruje do uzyskania pożądanej konsystencji, a następnie pasteryzuje. Ze względu na użycie wysokich temperatur tego typu soki są dłużej przydatne do spożycia.

Oba rodzaje produktów mogą być dostępne w różnych opakowaniach – plastikowych workach z kranikiem pakowanych w kartony czy butelkach wykonanych ze szkła lub tworzywa sztucznego. Są dostępne także w różnych pojemnościach.

Soki wyciskane czy z koncentratu?

Przede wszystkim warto wybrać produkt, który zawiera jak najmniej tzw. substancji pomocniczych, konserwantów czy cukru. Wśród soków z kartonu znajdziemy wysokiej jakości produkty, niezawierające cukru i niepotrzebnych substancji chemicznych. Soki wyciskane lub tłoczone na zimno powstały bezpośrednio z owoców, nie posiadają więc żadnych dodatkowych składników. Wybierając konkretny produkt, kierujmy się nie tylko jego ceną, ale również jakością i naszymi własnymi potrzebami.

Więcej informacji znajdziesz tutaj: https://naszatlocznia.pl/k/soki-wyciskane/ 

Inne z tej kategorii:

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Partnerzy