Naczynia miedziane wykazują znakomity wpływ na organizm ludzki. Niestety, poza tym, że działają prozdrowotnie, cechują się dość wysoką ceną. Czy warto zainwestować w tego rodzaju przybory kuchenne? Jakie są plusy i minusy garnków miedzianych?
Naczynia miedziane — czy są one szkodliwe dla organizmu?
Miedź jest pierwiastkiem, który pełni w organizmie ludzkim bardzo ważną funkcję. Wspomaga pracę neuroprzekaźników w mózgu, transportuje tlen oraz uodparnia organizm na działanie wolnych rodników. Warto wiedzieć, iż zbyt mała ilość tego pierwiastka gwałtownie przekłada się na ślub stan paznokci i skóry, co może wywołać anemię. Z drugiej strony, zbyt duża ilość tego składnika może powodować kłopoty związane z układem trawiennym, a mianowicie wymioty czy bóle żołądka. Dlatego tak istotna jest właściwa synteza tego składnik w organizmie. Uczeni przyjmują, iż ludzkim organizmie. Wystarcza przyjmowanie miedzi wraz z pożywieniem. Można spotkać ją w orzechach z pełnoziarnistym pieczywie, warzywach strączkowych, orzechach czy wątróbce. Nie ma konieczności stosowania dodatkowych suplementów.
Naczynia miedziane — jakie są ich plusy?
Do głównych zalet naczyń miedzianych zalicza się:
- Działanie bakteriobójcze, usuwające pleśń i grzyby — wystarczy do naczynia miedzianego wlać wodę i odstawić ją na kilka godzin w celu oczyszczenia i przefiltrowania jej ze wszelkich złych substancji.
- Dobrze przewodzą ciepło — naczynia miedziane nie potrzebują dużej ilości tłuszczu, aby równomiernie grillować czy smażyć potrawy.
- Brak nieprzyjemnych zapachów — miedź jest bezwonna, co sprawia, że przygotowane w niej potrawy pachną i smakują, tak jak powinny.
- Łatwość w utrzymaniu czystości — wystarczy umyć je pod bieżącą wodą i przetrzeć miękką ściereczką.
- Wytrzymałość — właściwie pielęgnowane będą służyć latami. Nie da się ich porysować, zniszczyć m, czy uszkodzić.
- Elegancja — naczynia miedziane dzięki swojemu niepowtarzalnemu stylowi nadadzą się do każdej kuchni.
Jakie są minusy naczyń miedzianych?
Decydując się na zakup naczyń miedzianych, trzeba wiedzieć, że:
- Są one bardzo drogie — zakup kompletu garnków czy innych naczyń może znacznie obciążyć domowy budżet.
- Nie można myć ich w zmywarce, gdyż silne detergenty mogą negatywnie wpłynąć na ich stan.
- Trzeba je dość często konserwować — to sposób na to, aby zachowały swoje piękno na długi.
- Cechują się dość dużą wagą — operowanie nimi w kuchni nie jest wcale takie łatwe.
0 komentarzy