Jakie słoiki na przetwory wybrać?
Zanim przystąpisz do pracy, zaopatrz się w dobrej jakości słoiki na przetwory. Pamiętaj o tym, że powinny mieć dość grube ścianki bez skaz. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że nie popękają podczas pasteryzacji. Upewnij się również, czy zamknięcie jest szczelne – to od niego w dużej mierze zależy długość przechowywania Twoich wyrobów. Przez niewłaściwie dobraną zakrętkę do wnętrza słoika mogą przedostać się bakterie, więc Twoje przetwory szybko się zepsują.
Jak przygotować słoiki do pasteryzacji?
Prawidłowe przygotowanie słoików jest równie ważne, jak wykorzystanie dobrej jakości produktów i poprawne przeprowadzenie procesu pasteryzacji. Jak się do tego zabrać? Przede wszystkim słoiki na przetwory powinny być czyste i wyparzone. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że na ich ściankach nie przetrwają żadne bakterie.
Zalej słoiki wrzątkiem
Sam proces wyparzania nie jest zbyt skomplikowany. Wystarczy, że zalejesz słoiki wrzątkiem i pozostawisz je na kilkanaście minut. Po tym czasie usuń wodę i wypełnij słoiki przetworami. Pamiętaj, aby nie wycierać szkła – mógłbyś w ten sposób na nowo wprowadzić do wnętrza szkodliwe drobnoustroje.
Wstaw słoiki do piekarnika
Do wyparzania możesz również użyć piekarnika. Wstaw słoiki do środka i ustaw temperaturę na 100 stopni Celsjusza. Równie wygodnym sposobem będzie wykorzystanie w tym celu mikrofalówki.
Niezależnie od tego, na którą z metod się zdecydujesz, pamiętaj o tym, aby zachować wszelkie środki ostrożności. Szkło narażone na szok termiczny może popękać, więc zawsze wkładaj słoiki do zimnego piekarnika i stopniowo rozgrzewaj. Nie używaj także temperatur wyższych niż 100 stopni, a metalowe elementy wyparzaj osobno.
0 komentarzy